Jak se zbavit pálení žáhy

Jak vzniká pálení žáhy?

V rychlosti se podívejme co se nám děje v žaludku.
V žaludku se tráví potrava pomocí žaludečních šťáv.
Ty jsou složeny z kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Jde o silně kyselé prostředí.

Aby se nám nedostaly žaludeční šťávy do jícnu, má naše tělo k dispozici zajímavé zařízení:
Dolní jícnový svěrač. Může se stát, že tohle chytré zařízení přestane stíhat náporu, který navodíme našemu tělu přílišnou konzumací spouštěčů pálení žáhy, kterými jsou: citrusové plody, smažená jídla, přemíra cibule, česneku.

Co nám pomůže proti pálení žáhy?

Tenhle článek určitě čtete, protože nemáte po ruce nějaké moudré komerční pastilky, které vám od pálení žáhy pomůžou nebo protože se chcete spolehnout na alternativu běžně dostupnou. Tak se podívejme na pár tipů:

Strčte si do pusy žvýkačku. Ano čím víc budeme žvýkat, tím více nám bude uvolňovat slin a ty působí alkalicky a snižují ph. Tedy čím míň kyselosti, tím méně pálení.

Dejte si med. Med vytváří v trávícím traktu ochranný film, který jej bude ochraňovat od agresivních kyselin.

Uvařte si zázvorový čaj. Zázvor působí antibakteriálně a navíc snižuje bolest, která vzniká při pálení žáhy. Nastrouhejte kousek zázvorového kořene, přelijte vařící vodou a nechte 5 min louhovat. Oslaďte medem. Nepřidávejte však citron, vzpomeňte co jsme si říkali o citrusových plodech viz výše v článku.

Vyzkoušejte hořčici z vaší ledničky. Babské rady popisují skvělé účinky hořčice. Sama jsem vyzkoušela klasickou plnotučnou. Jakmile jsem po Vánocích ucítila pálení v krku, hned jsem si líznula z ledničky z kelímku a skutečně jsem úlevu pocítila.

Ovesné vločky jako pomoc i prevence. Jakmile pocítíte pálení žáhy jedním z nejčastějších příčin může být nevhodná skladba jídla. Dejte si pauzu a po zbytek dne si pochutnávejte na prosté ovesné kaši ochucené jen skořicí. Ovesná kaše nejenže obsahuje vlákninu, kterou naše střevo miluje a vytváří i ochranný šlem, který tělu uleví. A taková mírná dietka určitě nic nezkazí.