Blog ze světa survivalu, osobního rozvoje a outdooru…

Survival and travel today…

4 čaje, které potřebujete po čtyřicítce

2. 9. 2022 | Výživa


Čtyři bylinky, které doporučuje po dosažení čtyřicátého roku k dennímu užívání lékařka a léčitelka Jadwiga Górnická.
Tato známá osobnost na poli lidového léčitelství doporučuje zaměřit se na následující byliny:

  1. PŘESLIČKA ROLNÍ
    (EQUISETUM ARVENSE)
    Pokud si denně dopřejeme šálek čaje z přesličky ráno a večer, můžeme velmi výrazně zmírnit některá nervová onemocnění, která často souvisejí s chybnou funkcí ledvin.
    Čaj z přesličky se používá i proti kornatění tepen.

Příprava čaje – 2 lžičky sušené řezané natě krátce povaříme v 250 ml vody.
15 minut odstavíme
Scedíme a pijeme po doušcích.

POZOR: přeslička není na dlouhodobé užívání. Vždy si udělejte po několikadenním užívání pauzu. Místo přesličky si uvařte třeba čaj z kopřivy.

  1. KOPŘIVA DVOUDOMÁ
    (URTICA DIOICA)
    Kopřiva nám dokáže krásně vyčistit krev, výrazně odstraňuje z těla škodliviny, má pozitivní vliv při léčbě žaludečních vředů. Nálev z kopřivy má blahodárný vliv rovněž na naše nervy.

Příprava čaje – dvě lžičky sušených nebo řezaných listů necháme přejít varem ve 1/4 litru vody (šálek)
Na 10 minut odstavíme. po scezení pijeme vlažný čaj po doušcích.

  1. MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ
    (CALENDULA OFFICINALIS)
    Měsíček lékařský je důležitý pomocník při potížích s játry a žlučníkem.
    Mírní klimakterické potíže.
    Účinný je rovněž při zánětech žaludku a trávících problémech.

Postup přípravy čaje je obdobný jako u čaje připravovaného z kopřivy viz. výše.

  1. MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ
    (MELISSA OFFICINALIS)
    Meduňku proslavili začátkem 17. století karmelitáni kteří z ní připravovali tzv. karmelitské kapky.
    Meduňka působí proti nadýmání, má desinfekční účinky.
    Čaj z meduňky dokáže tišit bolesti, upravuje krevní oběh a posiluje nervy.
    Meduňka uklidňuje trávící ústrojí a zamezuje tvoření plynů.
    Je účinným pomocníkem při nespavosti a závratích

Příprava čaje – 2 lžičky řezané sušené natě přelijeme 250 ml vařící vody a necháme přikryté stát cca 15 minut.
Scedíme a pijeme po doušcích.

Zdroje:
GÓRNICKA, Jadwiga. Domácí přírodní lékárna: rádce pro zdraví. Praha: Vašut nakladatelství, 2002. ISBN 80-7236-026-4.
JEBAVÝ, František a Eva HOFFMANNOVÁ. Rostliny v domácí lékárně. 1973. Praha.
Foto: pixabay.com[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

thehuman.cz

Osobní blog dobrodruhů na cestách.  Chceme být fit v každé situaci, na každém místě, tak sbíráme informace, které se nám můžou jednou hodit.

Reklama

náš Newsletter

Pin It on Pinterest